• تاریخ انتشار : // - 01:03
  • تعداد بازدید خبر : 260
  • زمان مطالعه : 14 دقیقه
رئیس سازمان بازرسی در صف اول مطرح کرد

هشدار به دستگاه‌هایی که قانون هوای پاک را اجرا نکرده‌اند/ دستگاه‌های مستنکف از اجرای قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار به دستگاه قضایی معرفی می‌شوند

شناسایی و مسدودسازی گلوگاه‌های فساد،تاکید به سازمان محیط زیست به عنوان ناظر بر اجرای قانون هوای پاک، نظارت بر حسن اجرای قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده و ... از مهمترین موضوعات مطرح شده از سوی رئیس سازمان بازرسی کل کشور در برنامه تلویزیونی صف اول بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور، دکتر خدائیان که به مناسبت هفته قوه قضاییه در برنامه تلویزیونی صف اول حضور یافته بود، ضمن تبریک هفته قوه قضاییه و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هفتم تیرماه در خصوص اقدامات سازمان بازرسی کل کشور پیرامون اینکه آیا در دوره تحول و تعالی همچنان بازرسی‌ها مانند گذشته است یا رویکردها در این دوره تغییر کرده، گفت: یکی از ممهترین سیاست‌های قوه قضاییه که از محورهای مهم سند تحول در دوره تحول و تعالی است و ریاست محترم قوه قضاییه بر روی آن تاکید زیادی دارند پیشگیری از وقوع جرم و سوءجریانات است، بر این اساس این موضوع به صورت ویژه در دستور کار سازمان بازرسی است و برنامه‌های سازمان بازرسی متناسب با شناسایی و حذف گلوگاه‌های فساد پیش می‌رود.
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه سازمان بازرسی به دنبال پرداختن به موضوعات کلان در بازرسی‌هاست، ادامه داد: شناسایی و مسدودسازی گلوگاه‌های فساد به صورت دقیق و علمی و بر اساس موازین کارشناسی از برنامه‌های اساسی این سازمان است و در این رابطه آسیب شناسی‌های لازم انجام و دو هزار آسیب شناسی شده که  از بین این تعداد به 700 مورد رسیدیم و از این چالش‌ها نیز مهمترین آنها مشخص و به حدود 97 گلوگاه رسیدیم و به دنبال این هستیم که با کمک مسئولان کشور این گلوگاه‌ها را مسدود کنیم.
 
رئییس سازمان بازرسی کل کشور  ادامه داد: در بازرسی‌ها، هم آسیب ها و هم راهکارهای رفع آنها به مدیران مربوطه اعلام می‌شود و دستگاه‌ها مکلف می‌شوند که در زمان تعیین شده، نسبت به رفع آنها اقدام کنند، البته این هشدارها دارای ضمانت اجرایی است و قانون ضمانت کیفری دارد و صرف یک هشدار نیست، هم هشدار است هم ضمانت اجرا دارد.
 
وی همچنین از حمایت از مدیران پاکدست و جهادی خبرداد و بیان کرد: با توجه به تاکیدات ریاست محترم قوه قضاییه، حمایت از مدیران پاکدست و جهادی در دستور کار است و به جد پیگیری می‌شود که در این راستا بانک اطلاعاتی افراد شایسته نیز طراحی و این بانک در آینده به عنوان یک منبع ارزشمند برای انتصاب مدیران مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
 
به گفته خدائیان هدف سازمان بازرسی، نظارت بر حسن اجرای امور است و تاکید کرد که اگر مدیری خوب عمل کند، بازرسی هم او را کمک می‌کند، این سازمان به کمک دستگاه ها می‌رود و آنها را یاری می‌کند.
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور یکی از راه‌های مبارزه با فساد را شفافیت عنوان کرد و ادامه داد: اگر اطلاعات در دسترس باشد، فساد اتفاق نمی‌افتد، فساد معمولا در نقاط تاریک و کور اتفاق می‌افتد،  در حال حاضر ریاست محترم جمهور اعتقاد دارند که دولت الکترونیک باید پیگیری شود؛ اما همچنان بسیاری از دستگاه‌ها برای تحقق این امر ممانعت می‌کنند که باید این موضوع به عنوان یک اولویت در دستور کار باشد.
 
به گفته وی باید در یک کشور بانک اطلاعاتی وجود داشته باشد که دستگاه‌ها به فراخور فعالیت شان به این بانک دسترسی داشته باشند.
 
وی ادامه داد: اگر این روند ادامه داشته باشد باید در قانون توسعه هفتم این موضوع مطرح و ضمانت اجرایی آن مشخص شود، سازمان بازرسی با توجه به اینکه دولت الکترونیک مورد تاکید رئیس محترم قوه قضاییه است به جد این موضوع را در دستور کار قرار داده و ما به صورت سنتی نمی‌توانیم نظارت داشته باشیم.
 
دکتر خدائیان گفت: البته از قبل اقدامات خوبی انجام شده؛ اما در دوره بنده به بخش فناوری تاکید گردیده که دسترسی‌ها را به بانکهای اطلاعاتی گسترش دهد که در این خصوص، کارهای خوبی  انجام شده و بحث امنیت این بانک‌ها ارتقا یافته است؛ اما با این وجود این موضوع به جد در دستور کار است زیرا در کوتاه مدت نظارت‌ها به صورت برخط خواهد بود.
 
رئیس سازمان بازرسی در خصوص ترک فعل‌ها گفت: سامانه جامع تجارت هنوز کامل نشده، اخیرا ریاست محترم قوه قضاییه دستوری پیرامون این موضوع صادر کردند و از بازرسی خواستند که موضوع پیگیری شود، در این راستا جلسه‌ای با اعضای کمیسیون اصل 90 گرفته شد، متاسفانه برخی از دستگاه‌ها مثل گمرک، جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت در حالی که باید پیشقدم باشند هنوز اقدام خوبی انجام نداده‌اند، البته برخی از دستگاه‌ها هم از شرکت خصوصی گله مند بودند، ما جلسه‌ای هم در این رابطه داشتیم و شرکت خصوصی برای رفع مسائل اعلام آمادگی کرد.
 
وی با اشاره به اینکه وظیفه سازمان بازرسی نظارت بر حسن جریان امور است، گفت: این سازمان می‌تواند به ترک فعل‌ها ورود کند، فساد جایی اتفاق می‌افتد که شفافیت نباشد و ارتباطات افراد چهره به چهره باشد، توسعه دولت الکترونیک علاوه بر کاهش فساد، بهبود فضای کسب و کار و رونق تولید را به همراه دارد.
 
وی با انتقاد از عملکرد برخی دستگاه‌ها در زمینه راه اندازی بانک اطلاعاتی در خصوص صدور مجوزها بیان کرد: متاسفانه برخی از دستگاه‌ها بیش از 50 مجوز صادر می کنند که فقط یک یا دو مورد از مجوزها الکترونیکی شده و  تعدادی از دستگاه ها برای راه اندازی این سامانه کوتاهی می‌کنند. بر این اساس از مدیران خواسته می‌شود نسبت به اجرایی کردن این قانون حتما عمل کنند، در غیر این صورت مدیرانی که به وظایف خود عمل نکنند به دستگاه قضایی معرفی خواهند شد چراکه این موضوع جرم انگاری شده و ضمانت اجرایی دارد.
 
دکتر خدائیان در خصوص ماموریت‌های رئیس قوه قضاییه به سازمان بازرسی گفت: این امر ناشی از تسلط و آشنایی ایشان با سازمان است زیرا جایگاه سازمان را به خوبی می‌دانند، سازمان بازرسی کل کشور مهمترین نهاد نظارتی کشور است زیرا دستگاه‌های مشمول نظارت سازمان بازرسی تمامی دستگاه‌های حکومتی کشور هستند و دلیل دیگر اینکه موضوعاتی که مورد بازرسی قرار می‌گیرد، قابل قیاس با دیگر دستگاه‌ها نیست، زیرا تمام موضوعات اعم از مالی و حسن جریان امور و... را شامل می‌شود.
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: بازرسی‌های این سازمان هم جنبه پیشینی دارد و هم پسینی؛ یعنی ما قبل، حین و بعد هر اقدامی می‌توانیم ورود کنیم و تذکر بدهیم و ریاست محترم قوه قضاییه اعتقاد دارند که اقدامات سازمان بازرسی باید اثربخش باشد، اگر هشدار می‌دهیم فقط به یک هشدار بسنده نکنیم و راهکار عملی ارائه بدهیم و اعتقاد به ظرفیت سازمان دارند و ماموریت‌های زیادی را به این سازمان محول می‌کنند.
 
وی گفت: بنده به تمام بازرسان اعلام می‌کنم زمانی که ریاست محترم قوه قضاییه دستوری را صادر می‌کنند حتما باید فورا ورود کنند زیرا دستور ایشان لازم اجراست، ما پیگیر تمام مواردی را که ایشان اعلام می‌کنند، هستیم.
 
وی با اشاره به تاکید رئیس محترم قوه قضاییه بر لزوم اجرای قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده با اشاره به هشدار مقام معظم رهبری نسبت به پیری جمعیت در کشور تاکید کرد: با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب این موضوع هم یک تکلیف شرعی است و هم با توجه به اسناد بالادستی که در کشور وجود دارد باید مورد توجه قرار گیرد.
 
دکتر خدائیان با تقدیر از نمایندگان مجلس برای تصویب این قانون گفت: بر اساس این قانون، تکالیفی برای هر دستگاه در نظر گرفته شده و منابع مالی در آن مشخص گردیده و ضمانت اجرایی برای آن در نظر گرفته شده است.
 
دکتر خدائیان اظهار کرد: این قانون سال گذشته به تصویب رسیده و برای 40 دستگاه اعم از دولتی، حاکمیتی، بهداشتی، فرهنگی و همچنین دستگاه‌های غیردولتی وظایفی تعریف شده که همگی موظف به پیگیری و اجرای تکالیفشان هستند.
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به راه اندازی قرارگاه نظارت بر اجرای قانون جوانی جمعیت در سازمان بازرسی پس از تاکیدات رئیس محترم قوه قضاییه تاکید کرد: به منظور سازماندهی نظارت بر اجرای قانون فوق، وظایف و تکالیف دستگاه‌های مختلف احصاء و طی مکاتبه‌ای به آنها ابلاغ و از دستگاه‌ها خواسته شده گزارش‌ها و اقدامات خود را به سازمان بازرسی اعلام کنند، در این رابطه گزارش‌هایی به سازمان بازرسی رسیده است.
 
وی با تاکید بر اینکه زمانی که قانونی تصویب می‌شود لازم اجراست، گفت: برنامه‌های بازرسی متناسب با این قوانین در سراسر کشور در دستور کار است و بازرسان استان‌ها بر نحوه عملکرد دستگاه‌ها ورود می کنند و صحت سنجی می شود که آیا دستگاه ها به وظایف خود عمل کرده اند یا نه؟
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در رابطه با قانون هوای پاک گفت: در این قانون تعداد قابل توجهی وظیفه برای محیط زیست پیش بینی شده که متاسفانه دستگاه‌ها به وظایف خود به خوبی عمل نکرده‌اند.
 
دکتر خدائیان بیان کرد:سال قبل در این رابطه آسیب‌هایی شناسایی و پیشنهاداتی داده شده و برای تعدادی از مسئولان قبل پرونده‌هایی تشکیل و به هیات‌های تخلف اداری معرفی شده‌اند.
 
وی تاکید کرد از  تمامی دستگاه‌ها به ویژه سازمان محیط زیست که ناظر بر این قانون است می‌خواهیم به وظایف خود عمل کنند، زیرا اجرای این قانون در دستور کار ماست و پیگیر هستیم تا بررسی شود که دستگاه‌ها به وظایف خود عمل کرده‌اند یا خیر، البته خیلی از دستگاه‌ها به وظایف خود ناقص عمل کرده اند.
 
دکتر خدائیان گفت: سازمان بازرسی با کسی تعارف ندارد، عملکرد دستگاه‌ها را بررسی می‌کند و اگر دستگاه‌ها به وظایف خود در راستای قانون هوای پاک عمل نکرده باشند اسامی شان اعلام می‌شود.
 
دکتر خدائیان با تاکید بر اینکه یکی از راه‌های مبارزه با فساد بحث شفافیت است، افزود: اگر بخواهیم دستگاه سالم باشد باید شفافیت را مدنظر قرار دهیم؛ چرا که فساد معمولاً در نقاط تاریک و کور اتفاق می‌افتد.
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: در قانون تکالیفی برای شفافیت تمام دستگاه‌ها پیش بینی شده است. طبق قانون به ویژه قانون ارتقای سلامت اداری، دستگاه‌ها باید فرایند انجام کار مانند صدور مجوزها، صادرات و واردات، مزایده‌ها و مناقصه‌ها و ..‌. را به صورت شفاف و الکترونیکی انجام دهند.
 
وی افزود: علیرغم طرح بحث دولت الکترونیک و اعتقاد شخص رئیس جمهور بر شفافیت دستگاه‌ها و دسترسی نهادهای نظارتی، هنوز دستگاه‌ها مقاومت کرده و اجازه دسترسی دستگاه‌های نظارتی را به بانک‌های اطلاعاتی خود نمی دهند.
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد مقاومت دستگاه‌ها در برابر نهاد های نظارتی ادامه داشته باشد باید در قانون به خصوص در برنامه هفتم یک ضمانت اجرایی گذاشته شود تا دستگاه‌ها تمکین کرده و یک بانک اطلاعات مرکزی تشکیل شود تا در مواقع لزوم دستگاه‌ها به آن دسترسی داشته باشند.
 
وی با بیان اینکه یکی از محورهای اصلی طرح تحول و تعالی قوه قضائیه، استفاده از فناوری‌های نو است که مورد تاکید رئیس قوه قضاییه نیز قرار گرفته، تصریح کرد: این موضوع در سازمان بازرسی نیز مورد توجه است. 
 
این مقام عالی قوه قضاییه با تاکید بر اینکه امروز به صورت سنتی نمی‌توان نظارت را انجام داد، افزود: اقدامات خوبی در سازمان بازرسی کل کشور در خصوص الکترونیکی کردن نظارت صورت گرفته و سامانه‌های خوبی طراحی شده است. در دوره جدید نیز با توجه به تاکیدات رئیس قوه قضاییه تلاش کرده‌ایم دسترسی‌های سازمان بازرسی کل کشور به بانک‌های اطلاعاتی و سامانه‌های دستگاه‌های دیگر را افزایش دهیم و یکی از اقدامات خوبی که در دوره جدید انجام شد ارتقای امنیت اطلاعات است، اکنون با توجه به روندی که در پیش داریم، امیدواریم در کوتاه مدت نظارت‌های سازمان بازرسی کل کشور برخط شود.
 
دکتر خدائیان همچنین در پاسخ به سئوالی درباره سامانه جامع تجارت گفت: سامانه جامع تجارت مدت‌ها است در قانون پیش‌بینی شده و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز پیگیر این موضوع است. دستگاه‌های متعددی وظیفه دارند به این سامانه بپیوندند ولی متاسفانه این سامانه هنوز کامل نشده است.
 
وی با اشاره به ماموریت اخیر رئیس قوه قضاییه به سازمان بازرسی کل کشور در خصوص پیگیری اجرای سامانه جامع تجارت خاطرنشان کرد: سازمان بازرسی کل کشور در این خصوص جلسه‌ای با کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی داشته است. نمایندگان دستگاه‌های مختلف در این جلسه حضور داشتند، متاسفانه برخی دستگاه‌ها که در این سامانه جزو دستگاه‌های اصلی هستند مانند گمرکات، جهاد کشاورزی یا وزارت بهداشت باید پیشقدم باشند؛ چراکه نیاز است یک سری استعلامات از آنها صورت گیرد ولی همکاری صورت نگرفته است.
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به گلایه دستگاه‌ها از شرکت خصوصی پیمانکار سامانه جامع تجارت، افزود: برای راه اندازی این سامانه قراردادی با دانشگاه تهران منعقد شده است. ما با این شرکت خصوصی جلسه برگزار کرده آنها اعلام آمادگی کرده‌اند که کمک کنند.
 
بر اساس گفته های دکتر خدائیان سامانه جامع تجارت یکی از ضرورت های کشور است که می‌تواند با یک پارچه کردن اطلاعات، مانع بسیاری از تخلفات مانند قاچاق کالا شود.
 
وی با بیان اینکه سامانه جامع تجارت در دستور کار جدی سازمان بازرسی کل کشور است، افزود: پیش از این نیز چند مدیر به خاطر تعلل در خصوص اجرای سامانه جامع تجارت به مراجع قضایی معرفی شدند.
 
دکتر خدائیان در خصوص نتیجه ورود سازمان بازرسی کل کشور به موضوع میوه شب عید گفت: ورود سازمان بازرسی کل کشور چند نتیجه در پی دارد. ممکن است نتیجه صرفاً هشدار و پیشنهاد باشد اما گاهی اوقات به جرم نیز منتهی شده که پرونده کیفری و انتظامی تشکیل می شود.
 
وی ادامه داد: در خصوص میوه شب عید، کمیته‌ای که این موضوع را راهبری کرده و در اثر تصمیم گیری که داشت خسارت هایی نیز به بار آورده بود، به دستگاه قضایی معرفی کرده‌ایم و پیگیر هستیم تا دستگاه قضایی بر اساس قانون رای مقتضی را صادر کند.
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: تا زمانی که افراد متهم هستند، سازمان بازرسی کل کشور از اعلام اسامی خودداری می‌کند و پس از صدور حکم قضایی، نتیجه اعلام می‌شود.
 
دکتر خدائیان در خصوص کمک سازمان بازرسی کل کشور به دولت در اجرای طرح دولت الکترونیک هم گفت: سازمان بازرسی کل کشور بر حسن اجرای قانون نظارت دارد. تاکید رئیس محترم قوه قضاییه نیز بر این است که سازمان بازرسی کل کشور به صورت فعال نظارت داشته باشد.
 
وی افزود: از جمله تکالیف دستگاه‌ها بحث استفاده از فناوری‌های نو مانند سامانه جامع تجارت و الکترونیکی کردن صدور مجوزهای کسب و کار است.
 
این مقام عالی قضایی افزود: به موجب اصلاح قانون اجرای سیاست‌های اصل ۴۴، دستگاه‌ها موظف شده‌اند صدور مجوزهای خود را الکترونیکی کنند این موضوع خود مبارزه با فساد است. چون فساد جایی اتفاق می افتد که شفافیت نباشد یا برخورد ها چهره به چهره باشد.
 
وی ادامه داد: کمک به مبارزه با فساد، بهبود و ارتقای فضای کسب و کار و کمک به تولید کشور از اثرات این امر است.
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به بازدیدهای اخیرش از شرکت های دانش بنیان افزود: غالب سرمایه گذاران از مراجعات متعدد به دستگاه‌ها برای دریافت مجوز گله مند بوده‌اند، در صورتی که قانون دستگاه‌ها را مکلف کرده است تا مراجعات افراد را کاهش دهند.
 
وی با اشاره به پایان مهلت دستگاه‌ها جهت الکترونیکی کردن مجوزهای کسب و کار افزود: متاسفانه یک بانک اطلاعاتی وجود ندارد تا مشخص شود هر دستگاه چند مجوز را صادر می‌کند و اطلاعات ما بیشتر بر اساس خود اظهاری دستگاه‌ها است.
 
رئیس سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: بر اساس یافته‌های سازمان بازرسی حدود ۱۴۷۸ مجوز در کشور صادر می شود که حدود ۱۰۰۰ مورد آن الکترونیکی شده است.
 
وی با اشاره به تعلل دستگاه نسبت به اجرای قانون صدور الکترونیکی مجوزهای کسب و کار خاطرنشان کرد: متاسفانه برخی دستگاه‌ها بهانه های مختلف ای برای عدم انجام تکالیف خود آورده و حتی مهلت‌هایی را اخذ می کنند که خود آن غیرقانونی است.
 
وی در ادامه از مدیران دستگاه‌ها خواست در اسرع وقت این قانون را اجرایی کنند.
 
دکتر خدائیان تاکید کرد: سازمان بازرسی کل کشور قطعاً مدیرانی که به تکالیف خود عمل نکنند را به دستگاه قضایی معرفی می کند.
 
وی با اشاره به ضمانت اجرایی این قانون خاطرنشان کرد: قانونگذار برای مدیرانی که به تکالیف خود در این قانون عمل نمی‌کنند مجازات در نظر گرفته است.
 
 
 
 
کلمات کلیدی
یاسر فاتحی فشتمی
تهیه کننده:

یاسر فاتحی فشتمی