- بازدید سرزده بازرس کل قضایی اردبیل از ایستگاه آتشنشانی در شهرستان مرزی نمین 04/04/18
- بازرس کل استان بوشهر: رویکرد سازمان بازرسی در مورد تخلف احتمالی پیشگیری است 04/04/18
- بازدید بازرس کل آذربایجان شرقی از شهرک صنعتی شهید سلیمی 04/04/18
- بازدید بازرسکل استان قم از محل سیلو ذخیره گندم و انبار کالاهای اساسی استان 04/04/18
- بازدید بازرس کل قضایی آذربایجان غربی از شرکت تولیدی شیشه سکوریت الیاس ارومیه 04/04/18
- بازدید بازرس کل قضایی کهگیلویه و بویراحمد از منطقه عشایری کاکان یاسوج 04/04/18
- بازرس کل کردستان: توسعه و افزایش پوشش تلفن همراه و پهنای باند از نیازهای اساس استان است 04/04/18
- اقاله محل کارخانه تولید کود ارگانیک آذربایجان غربی در دستور کار بانک ملی ایران قرار گرفت 04/04/18
- بازدید بازرس کل گیلان از شهرستان شفت/ آقایی: تعلل برخی مدیران در گذشته باعث عقبافتادگی پروژههای عمرانی شده است 04/04/18
- گزارش خبر 20:30، 21 و شبکه خبر از افتتاح سامانه ملی حمایت از گزارشگران فساد/ فیلم 04/04/18
محسنی اژهای در مراسم بزرگداشت هفته قوه قضائیه:
سازمان بازرسی باید مستقل باشد/ سازمان بازرسی در ایجاد هماهنگی و همافزایی قوای سهگانه پیش قدم باشد/ خود افراد برای بازگرداندن حقوقهای نجومی پیشقدم شوند
به گزارش روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور، حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای در مراسم افتتاح ساختمان آموزش آکادمی آمبودزمان آسیایی که با حضور رئیس، معاونین و کارکنان سازمان بازرسی کل کشور برگزار شد، با تسلیت شهادت امام علی(ع) و تبریک هفته قوه قضائیه گفت: امروز مانند برخی از برهههای بعد از انقلاب در شرایط حساسی هستیم. از یک طرف تمام دوستداران انقلاب در داخل و خارج از کشور، نظاره گر هستند تا ببینند در این جنگ نامتقارن بین شیطان بزرگ آمریکا و هم پیمانانش از کشورهای غربی و اذناب او در داخل کشور و دست نشاندگانش در منطقه با این رویارویی همه جانبه که هم در جنگ سخت و هم در جنگ سرد با نظام جمهوری اسلامی دارند به کجا میرسد.
معاون اول قوه قضائیه ادامه داد: دوستداران این نظام و این انقلاب از یک جهت مراقب و مواظب هستند و همه کارهای ما را زیر نظر دارند تا ببینند ما در این هجمه همه جانبه به اشکال و زوایای مختلف به نظام چه میکنیم و پایداری، مقاومت، هشیاری، بیداری، اطاعت از ولی فقیه، ایمان و توکل بر خدای ما به کجا خواهد رسید. از طرف دیگر همه بدخواهان این نظام با تمام دستگاههای ریز و درشتشان، با تمام میکروسکوپهایشان، با تمام ابزار پیشرفته امروزی برای رصد و برای نگاه به اجزای این کشور، همه توجهشان را به همه ابعاد نظام ما متوجه کردند. گوشه گوشه این نظام، کشور، حرکات و اقدامات ما، قانون و تصمیمهای ما، راهبرد و تاکتیکهای ما را زیر نظر دارند تا ببینند کجا را میشود وارد شد و کجا نقص داریم تا از آنجا ضربه خود را وارد کرده و نفوذ کنند.
وی تصریح کرد: امروز دشمن همه زوایای نظام ما را مورد بررسی و توجه قرار داده است. آکادمیهای مختلفی را برای تجزیه و تحلیل همه حرکات ما تشکیل دادند. اگر روزی در دهه اول انقلاب مطالعه میکردند تا بدانند که اسلام ناب چیست، مردم سالاری دینی یعنی چه، ولایت فقیه یعنی چه، ولی امروز همه اجزا و ابعاد نظام را مورد رصد و تحلیل و بررسی قرار میدهند؛ اینکه ما چه میکنیم و آنان باید برای متوقف کردن و یا کوتاه کردن حرکت ما چهکار باید کنند. این است که ما باید خیلی مراقب و مواظب باشیم. نباید اشتباه کنیم. گاهی یک اشتباه کوچک سبب ورود دشمن میشود. یک غفلت ما باعث ضربه سنگین میشود. چون از همه امکانات برای این داستان استفاده میکنند اگر ما دیروز نیاز به بصیرت داشتیم امروز به بالاتر نیاز داریم. اگر تا دیروز به مراقبت نیاز داشتیم امروز بیشتر نیاز داریم. اگر دیروز استقامت داشتیم امروز باید استقامت بیشتر داشته باشیم. به عبارتی هر آنچه از ابتدای انقلاب داشتیم و بر اساس آن این موفقیتها حاصل شده است امروز با یک توان و ضریب بالاتر نیازمندشان هستیم.
معاون اول قوه قضائیه تصریح کرد: آنچه در ماههای اخیر بخصوص از سوی مقام معظم رهبری مورد تأکید قرار گرفته، این است که ما روحیه انقلابی، روحیه استقامت، روحیه اتکا به ارزشهای اسلامی را حفظ کرده و اجازه ندهیم این روحیه در فرد و جامعهمان کمرنگ شود. یکی از جمعبندیهایی که دشمن در همه رصدها و تحلیلها به آن رسیده این است که تا این مردم متعهد، متدین، مطیع ولایت فقیه، پیرو قرآن و ارزشهای ناب اسلامی است، هیچ کار نمیتوانند انجام دهند. دشمن تحریم اقتصادی را تجربه کرده است؛ دهها جنگ مستقیم و غیرمستقیم را تجربه کرده است؛ فشارهای مختلف فرهنگی را تجربه کرده است؛ ولی دیدند تا روحیه انقلابی، تدین، اطاعت پذیری از ولایت فقیه است نمیتوانند هیچ کاری کنند.
وی گفت: دشمن درصدد است القا کند باید به مردم گفت انقلاب تمام شده و دیگر نباید انقلابی باشند. مرحله انقلاب گذشت و روحیه انقلابی را باید کنار گذاشت؛ قانون انقلابی، روش انقلابی و ... را باید کنار گذاشت. میخواهند این روحیه را از ما بگیرند. برای همین میگویند چقدر شب قدر، چقدر ایام عاشورا و تاسوعا پاس داشته میشود! چرا که آنان میخواهند روحیه علوی و حسینی بودن را از ما بگیرند. این در حالی است که ماه رمضان درس فضیلت و عاشورا درس شجاعت و شهامت به همه ما میدهد. شبهای قدر به ما زندگی علیوار را درس میدهد ولی آنان میخواهند این را از ما بگیرند. آنان میخواهند القاء کنند که لازم نیست همه حول یک محور یعنی ولایت فقیه حرکت کنیم.
محسنی اژهای ادامه داد: اسلام در مقام اندیشیدن بالاترین جایگاه را برای آزادی قائل است و از ابتدای انقلاب تا امروز این چنین بوده است. از همین رو بالاترین دشنامها را به بالاترین مقدسات ما روا داشته و دارند ولی آنچه مهم است تعبد ما در عمل و فکر حول محوری که حبل الله است و این حبل الله است که ما را از همه گردابها، توفانها و ناملایمات میتواند حفظ کند. کدام توفان متلاطمتر از آنچه امروز در برابر نظام اسلامی است. میگویند حتماً لازم نیست که به حبل الله معتصم شوید و میتوانید در کنار آن حبل دیگری داشته باشید.
وی با اشاره به اهمیت جامع نگری در کار کشور گفت: جامع نگری در همه امور کشور فوقالعاده مهم است. باید سعی کنیم همه مسایل را با هم ببینیم. اگر چنانچه مسایل را باهم نبینیم حالت یک کاریکاتور و ناهمگون میشود. یک جبهه جلو میرود و یک جبهه عقب میماند. در این ناموزون بودن، طبیعتاً ما نمیتوانیم به آن هدف عالی که داریم برسیم. چون ناموزون است و یک عضو آنقدر کوچک است که نمیتواند کارش را انجام بدهد و یک عضو آنقدر بزرگ است که هزینه بالایی را بر مجموعه تحمیل میکند ولی کارایی لازم را به لحاظ حجمش ندارد. ما باید کاری کنیم که قانون و مقررات ما با هم بخوانند. نباید نگاه مقطعی به مسایل داشته باشیم. نباید قانونی بنویسیم از یک جهت خیلی خوب و بازدارنده باشد ولی از جهات دیگر چه بسا مضر باشد. برنامههایمان را اگر با هم هماهنگ نکنیم، اینکه قوه قضائیه بدون توجه به برنامه دولت برنامه ریزی داشته باشد، توفیق حاصل نمیشود؛ یا اینکه دولت جدا از قوه قضائیه و یا مجلس جدا از سایر قوا یک برنامه و تاکتیک جداگانه داشته باشد، معلوم است که ما را به هدف عالی نمیرساند. ما سه قوه داریم ولی این سه قوه از یک نظام و یک کشور است و تحت هدایت یک رهبری است. همه هر آنچه فکر میکنیم، سیاست گذاری میکنیم، راهبرد تعیین میکنیم، برای اجرای آن راهبرد برنامه مینویسم روشهای اجرای آن برنامهها باید با هم بخواند.
سخنگوی قوه قضائیه با بیان اینکه یکی از جاهایی که میتواند در راستای جامع نگری امور کشور، مؤثر باشد سازمان بازرسی کل کشور است، خاطرنشان کرد: سازمان بازرسی میتواند تا حدودی در قوه قضائیه ورود کند و آسیبها و کمبودها و نقاط ضعف آن را شناسایی کند و همین را میتواند در قوه مجریه به تمام معنا دنبال کند. اگر بازرسی کل کشور، نقش درستی را در اینجا ایفا کند، این هماهنگی بین اجزا بیشتر نمود پیدا میکند. اینکه سازمان بازرسی یک مورد را دنبال کرده و به نتیجه برساند، مهم است و باید هم انجام شود، اما اینکه بتواند از طریق بازرسی موردی و سالیانه و همچنین از طریق هم افزایی دستگاههای نظارتی دیگر مانند دیوان محاسبات، دیوان عدالت، کمیسیون اصل نود مجلس، دستگاههای اطلاعاتی و... باعث هماهنگی اجزای کشور شود، بسیار حائز اهمیت است. سازمان بازرسی کل کشور باید پیش قدم این موضوع شده و یک هماهنگی و هم افزایی در مجموعه برنامههای سه قوه را شاهد باشیم. البته نمیخواهم بگوییم تمام این بار را سازمان به دوش بکشد ولی میتواند نقش هماهنگی داشته باشد.
وی افزود: فرض کنید در کشور فضایی علیه زمین خواری شروع میشود؛ خب تا اینجای کار خوب است و باید جلوی زمین خواری را گرفت. دستگاه قضایی، دولت، وزارت جهاد، وزارت راه، محیط زیست و ... در این موضوع دخیل هستند. اما اگر یک طرح و لایحه یک بعدی بدهیم که همه این سازمانها و نهادها در آن لحاظ نشده باشد، چیزی تصویب میشود و بیرون میآید که نه تنها مشکلی را حل نمیکند، بلکه مشکل دیگری ایجاد میکند. یا مثلاً یک شهر کوچک میخواهد خود را اداره کند ولی چون بودجه کافی ندارد درصدد تأمین منابع مالی جدید برای خود میآید و شورای شهر یک تصمیم میگیرد که در آن به سایر جنبهها توجه نمیشود و آسیبهای بسیاری متوجه کشور میشود.
محسنی اژهای گفت: یکی از مسایل مهمی که در دولت سازندگی رخ داد این بود که الآن کشور به این نیاز دارد که بسیاری از وزارتخانهها به لحاظ مالی خودکفا شوند. به همین خاطر به وزارتخانهها میدان دادند تا درآمد زایی کنند. مثلاً برای آنکه وزارت فناوری اطلاعات درآمد زایی داشته باشد دستش را آزاد گذاشتند و این موضوع حتی به وزارتخانههای حساس و حتی اطلاعاتی پیش رفت. این فکر از یک جهت که این وزارتخانه بتواند خود را تأمین کند خوب بود ولی عوارض زیادی داشت. برخی از قانونشکنیهای امروز از آنجا سرچشمه گرفت؛ اینکه وزارتخانهها و ادارات آتش به اختیار شدند و قبح قانون زیر پا گذاشتن و قانون را رعایت نکردن و از کنار قانون گذاشتن شکسته شد.
وی با اشاره به حقوقهای نامتعارف گفت: در یک مقطع زمانی در اول انقلاب اکثر قریب بهاتفاق مدیران نیروهای ارزشی، نیروهایی بودند که واقعاً برای شغل و دنیا مسئولیتی را نپذیرفته بودند؛ بلکه بهعنوان یک تکلیف و انجام وظیفه شاغل بودند. هیچ کس به دنبال آن نبود که در مسئولیتی که داشت چقدر حقوق میگیرند. همه برای اسلام، قرآن، ملت و ارزشها کار میکردند. اگر هم کسی در جایی حقوقی میگرفت که بیش از نیاز زندگیاش بود یا بر میگرداند یا خودش محاسبه میکرد و در امور دیگر خرج میکرد. از خاطرم نمیرود، برخی افراد در قوه قضائیه 2 هزار تومان میگرفتند و برخی 4 هزار تومان و کسی معترض این اختلاف نبود. طرف مقید بود که حتماً محاسبه کرده و از این 4 هزار تومان، هزار تومان را برای جنگ، انقلاب و ... خرج کند.
معاون اول قوه قضائیه افزود: بعد از مدتی گفتند چون کار افراد متفاوت است، حقوقها نباید یکسان باشد که درست هم بود. چه بسا کاری که یک آدم متفکر، نخبه و توانمند انجام دهد، بهاندازه 100 ساعت یک نفر دیگر ارزش دارد. بنابراین اگر ارزش واقعی این یک ساعت کار را بهاندازه 100 برابر دیگری افزودهایم خلاف نکردهایم؛ خلاف عدالت هم نیست. از طرف دیگری گفتند اگر چنانچه ما با این افراد متخصص و دارای فکر، نبوغ امتیاز و حقوق بیشتری و عنایت بیشتری نکنیم دیگران او را جذب میکنند و میبرند. یا بخش خصوصی این متخصص را میبرد یا در خارج از کشور و چه بسا کسانی از مدیران ما را به خارج از کشور بردند. بنابراین این یک واقعیت بود که ارزش کار همه یکسان نیست. اما حال برای رفع این ضعف چه کار میباید کرد؟ اینجا یک مقررهای نوشته و تصمیم گرفته و اختیار بسیاری از نهادها و سازمانها را در اختیار خود مجمعها قرار دادند که خودشان تصمیم بگیرند که چقدر باید به زیرمجموعه خود حقوق بدهند. وقتی کسی برای خودش میخواهد تصمیم بگیرد، یا برای زیر مجموعه خود، نتیجه آن میشود که امروز میبینیم. نمیخواهیم بگوییم همه با اندیشه سوء و شیطانی است، اما ممکن است با سلیقه و تشخیص غلط باشد. آمدیم این کار را کردیم و بدون ملاحظه جنبههای دیگر قضیه، تصمیم گیری را در اختیار خود مدیران قرار دادیم و آنان تصمیماتی گرفتند که نتیجه آن شد که امروز خبر آن منتشر است.
وی تصریح کرد: کسی که در یک سمت در ماه متوسط 57 میلیون تومان حقوق میگیرد، و 300 میلیون تومان با بهره 4 درصد وام میگیرد اولین ضررش به خود و خانوادهاش میرسد و وی متوجه این موضوع نیست. بچه این مدیر وقتی میبیند که این مقدار در مکنت و ثروت قرار گرفته فردا چهکار میکند، از کدام ماشین و ابزار استفاده میکند؟! چه لباسی میپوشد؟! بنابراین اولین ضررش به خود این مدیر باز میگردد. یعنی اگر امروز مدیری از این دست حقوقها بگیرد، ولو از راه قانونی و صحیح که البته خیلی موارد آن قانونی نیست، اولین ضررش به خود مدیر باز میگردد و یکدفعه سر بلند میکند که بچهاش از مکانها و جایگاههای بد سر در میآورد. همین چند وقت پیش یکی از مدیران که نامش در حقوقهای نامتعارف مطرح است، با حالت گریه به من تلفن زد و از من استمداد گرفت. ظاهراً پسرش که زن داشته و زندگی خیلی خوبی هم داشته، با خانمی آشنا شده و بعد از ازدواج موقت گرفتار آنچنان مشکلاتی شده بود که اگر من میگفتم هر چه از دارایی داری بده، او حاضر بود تا زندگیاش به گذشته باز گردد. بنابراین باید توجه داشت که همه زندگی که پول نیست.
محسنی اژهای گفت: هر کس که از این حقوقها گرفته باید خودشان بیایند و تا قبل از آنکه کسی سراغشان برود، پیش قدم شوند این پولها را باز گردانند. اگر امروز بخواهیم درباره حقوقهای نامتعارف اقدام کنیم چهکار کنیم؟! آیا باز یک تصمیم یک بعدی میگیریم؟! اینکه بخواهیم ارزش خدمت افراد متخصص و نخبه را بدانیم، درست است و دادن حقوق بالا به او اشکالی ندارد، اما کسی که بدون هیچ ویژگی و هنری در یک پست و جایگاه قرار بگیرد و حقوق نامتعارف بگیرد، جای اشکال دارد. صندوقی که رئیس سابقش میگفت زیر 12 میلیون حقوق میگرفت و مدیر بعدی میآید 57 میلیون در ماه حقوق میگیرد آیا هنر خاصی کرده یا 50 سال از آن تاریخ گذشته که بگوییم نرخ تورم افزایش یافته است؟! بنابراین اگر میخواهیم تصمیم بگیریم باید تصمیم درست بگیریم و با دیدن جوانب مختلف قضیه، تصمیم بگیریم و بار دیگر کاری نکنیم که بهصورت عاجل و لحظهای باشد و تبعات بعدی را لحاظ نکنیم.
محسنی اژهای در توصیه به سازمان بازرسی کل کشور هم گفت: باید تلاش کنید بازرسی شما بهروز باشد. اگر بتوانید بازرسی خود را بهروز کنید، فوقالعاده مهم، بسیار مؤثرتر و کارسازتر است تا اینکه اتفاقی که چند سال قبل افتاده و مدیر و مسئول آن هم تغییر کرده، بخواهیم گزارش تهیه کنیم، چندان مؤثر نیست. هر چند امکاناتتان اجازه نمیدهد ولی همتتان روی آن را بگذارید.
وی با تأکید بر استقلال قوه قضائیه گفت: قوه قضائیه از جمله سازمان بازرسی باید مستقل باشد اگر سازمان مستقل نباشد و به سازمانهای دیگری که میخواهد بر آنان نظارت کند، متکی باشد نمیتواند نظارت صحیحی انجام دهد. گاهی اوقات نیازهای شما ممکن است شما را وادار کند که با برخی قسمتها مذاکره کنید که منافاتی با وظیفه شما ندارد ولی عنایت داشته باشید شما تا زمانی میتوانید بهدرستی کار خود را انجام دهید که مستقل بوده و کمترین اتکا را به دستگاههای نظارت شونده داشته باشید.
معاون اول قوه قضائیه تصریح کرد: هر کار و دستگاهی آسیب خودش را دارد. حتماً دستگاه و سازمان بازرسی یکسری آسیبهای خاص خود را دارد. خیلی باید مراقب باشند که همکاران سازمان و دستگاه حفاظتیتان که آسیبهای خودتان را شناخته و به آن توجه کرده . چرا آنکه اگر فضا باز شد از این ناحیه ضربه میخوریم.
وی گفت: بازرسیها دو دسته هستند؛ بازرسی برنامهای و موردی. ما در هر دو مورد هم باید وارد شده و کار کنیم. اما نیرو، امکانات، وقت و ... سازمان بازرسی محدود است و حتماً باید اولویت بندی کرد. اگر در برنامه ریزی اولویت بندی نکنیم، ممکن است جایی وارد شویم و نیرو و زحمت زیادی صرف کنیم ولی محصولی که برای کشور و نظام و ملت دارد، آنقدر زیاد نباشد. بنابراین چه در برنامههای ارجاعی و چه در برنامههای عادی اولویت را لحاظ کنید.
وی با تأکید بر اینکه سازمان بازرسی کل کشور باید بازخورد و اثربخشی گزارشهای خود را بگیرد، گفت: گزارشهای خود را پیگیری کنید تا آنکه نتیجه آن را به دست آورید. به صرف گزارش دادن دستگاه مقابل خوشحال نباشید بلکه دستور مقام بالا را پیگیری کنید تا آیا زیرمجموعه آن مقام بالا دستورش را اجرایی کرده است یا خیر. تا دستگاه بازرسی شونده احساس کند که شما تا پایان پیگیر مسئله هستید. این موضوع همچنین سبب دلگرمی اعضای سازمان بازرسی نیز میشود.
وی ادامه داد: گاهی اوقات زمان بسیار مهم است. برخی اوقات ممکن است برای تهیه گزارش 6 ماه به طول بیانجامد که بسیار دیر است. باید مرحله به مرحله گزارش تهیه و منعکس کنید. مثل بحث حقوقها که اگر قرار باشد خوداظهاری دستگاهها را جمع آوری کرده و بعد راستی آزمایی کنید، ممکن است 6 ماه به طول بیانجامد. این زمان ممکن است باعث عوارض جدید شود، بنابراین خوب است که مرحله به مرحله گزارش تهیه کنید. این گونه افراد متخلف حساب کار خود را میکند و احساس امنیت نمیکند.
محسنی اژهای افزود: وقتی میخواهیم مطالب را رسانهای کنیم، به حدی وعده بدهید که میتوانید کار انجام دهید. نباید حرفی بزنید که بعداً نمیتوانید آن را انجام دهیم. باید بگویید تلاش میکنیم که این کار را به سرانجام برسانیم. همچنین کار مثبتی هم که انجام شده است اطلاع رسانی کنید تا شیرینی آن را به مذاق مردم برسد. بنابراین اول و آخر خبرهایی که میخواهیم تولید کنید، را ببینید؛ اینکه میتوانید در این راستا قدم بردارید یا خیر.
وی در پایان در توصیه اخلاقی گفت: شیطان بسیار زرنگتر از آن است که ما فکرش را میکنیم. هوای نفس ما خیلی بالا است. پیامبر(ص) از هوای نفس به خدا پناه میبرد. امروز شیطان صفتهایی هستند که گناه را به دامن ما میآورند؛ وسوسه میکنند؛ دام میگذارند؛ بهوسیله عوامل مختلف از جمله دوستان، فرزندان و ... گام به گام ما را میبرند و بعد شروع به سوء استفاده میکنند. در ماه مبارک رمضان دامن خدا، ائمه(ع) را بگیریم تا از این لغزشهای گوناگونی که جلوی راه ما است بهسلامت عبور کنیم.
