• تاریخ انتشار : // - 00:30
  • تعداد بازدید خبر : 577
  • زمان مطالعه : 14 دقیقه
در برنامه نگاه یک مطرح شد؛

مأموریت رئیس سازمان بازرسی کل کشور به بازرسان برای برخورد با استنکاف از اجرای قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب‌وکار/ سازمان بازرسی کل کشور خصوصی‌سازی‌ها را رصد می‌کند/محکومیت یک مسئول عالی‌رتبه وقت وزارت اقتصاد در رابطه با وضعیت بورس

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با حضور در برنامه «نگاه یک» که از شبکه یک سیما پخش شد بر موعد اجرای صدور مجوز‌های کسب و کار(18 اسفند ) تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور، دکتر خدائیان در برنامه «نگاه یک» پیرامون سند تحول قضایی و اجرای آن، تصریح کرد: در اجرای سند تحول قضایی اکثر صاحب‌نظران، حقوقدانان، قضات و اساتید دانشگاه‌ها در رشته‌های مختلف نظر داده و رییس قوه قضاییه که در آن زمان معاون اول دستگاه قضا بودند در تدوین این سند مشارکت داشته اند.

وی با بیان اینکه سند تحول قضایی قائم به شخص و دوره خاصی نیست، افزود: در مورد سند تحول قضایی زمان‌بندی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت موردتوجه قرارگرفته و برای هر چالش، راهکار ارائه و مسئول و ناظر تعیین شده است.

دکتر خدائیان بیان کرد: ستاد راهبری سند تحول قضایی که با مسئولیت رئیس قوه قضاییه تشکیل می‌شود، به‌طور مرتب نحوه اجرای سند را رصد می‌کند.

تحقق برنامه های کوتاه مدت سند تحول قضایی

سخنگوی دستگاه قضا با تأکید بر اینکه در پیشبرد بندهای مختلف سند تحول موفقیت‌های خوبی حاصل شده و اکثر برنامه‌های کوتاه‌مدت به اتمام رسیده است، تصریح کرد: بیش از 50 مورد دستورالعمل، آیین‌نامه و بخشنامه که موضوع سند بوده، ابلاغ و اکثر سامانه‌های پیش‌بینی شده در سند از جمله سامانه های «شهود و مطلعین»، «سجل محکومان مالی» و «استعلامات مالی» راه‌اندازی شده است.

وی تأکید کرد که اجرای سند به‌خوبی پیگیری می‌شود و تاکنون نیز آثار خوبی داشته است.

توجه به مبارزه با زمین خواری در دوره تحول و تعالی

دکتر خدائیان در پاسخ به سؤالی پیرامون تخریب مستحدثات غیرمجاز دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی در بستر و حریم رودخانه‌ کرج، تصریح کرد: مبارزه با زمین‌خواری و تصرف عدوانی اراضی ملی اقدام خوبی است که دوره تحول و تعالی مورد توجه و تأکید قرارگرفته است.

وی افزود: ریاست قوه قضاییه این موضوع را از خود دستگاه قضا شروع کرد و اولین بنایی که در حریم رودخانه کرج تخریب شد، بنای قدیمی متعلق به قوه قضاییه بود و این اقدام نشان داد که قوه قضاییه پای‌کار است و در این زمینه دولت نیز به میدان آمده است.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در این خصوص تأکید کرد که اگر دستگاه‌ها همکاری لازم را با هم داشته باشند و همدل باشند، کار به‌خوبی پیش می‌رود.

عضو شورای عالی قوه قضاییه ابراز امیدواری کرد که با توجه به همت موجود، آزادسازی‌ها، در سایر رودخانه‌ها و استان‌ها ادامه پیدا کند.

برخورد سازمان بازرسی کل کشور با ترک فعل های حوزه ساخت و سازهای غیرمجاز

دکتر خدائیان در پاسخ به سؤالی در مورد برخورد سازمان بازرسی با ترک فعل‌های صورت گرفته حوزه حفاظت از اراضی ملی و برخورد با ساخت‌وسازهای غیرمجاز در حریم دریا و رودخانه‌ها، بیان کرد: برخی از مستحدثات موجود در حرایم به دلیل کوتاهی دستگاه‌های دولتی و متولیان امر است؛ چراکه اگر به‌موقع کنترل و نظارت صورت می‌گرفت قطعاً افراد مرتکب ساخت‌وساز در حریم رودخانه‌ها نمی شدند.

وی یادآور شد که سازمان بازرسی بر اساس تکلیف قانونی با ترک‌های فعل‌های صورت گرفته در این زمینه قطعاً برخورد می‌کند.

سخنگوی قوه قضاییه با تأکید بر اینکه برخورد با زمین‌خواری مقطعی نیست، گفت: سازمان بازرسی کل کشور قطعاً نسبت به تشکیل پرونده برای مسئولان دستگاه‌هایی که در این حوزه، وظیفه پیشگیری را بر عهده داشتند، اما به تکلیف خود عمل نکردند اقدام می‌کند.

برخورد با دستگاه های کم کار در خصوص صدور مجوزهای کسب و کار

رئیس سازمان بازرسی در مورد برنامه‌های دستگاه قضایی و سازمان بازرسی برای اجرای بهتر قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب‌وکار با توجه به مهلت تعیین شده برای اتصال به درگاه مجوزها، تصریح کرد: قانون در این زمینه پیش‌بینی کرده است که دستگاه‌هایی که مجوز کسب‌وکار را فراهم می‌کنند باید شرایط را در درگاه مجوز‌ها وارد کنند و زمان آن رو به اتمام است.

وی گفت: چنانچه دستگاهی از اجرای این قانون خودداری کند، سازمان بازرسی حتماً ورود می‌کند و با مسئولی که از اجرای قانون خودداری کرده و به فضای کسب‌وکار در جامعه لطمه زده برخورد لازم را خواهد داشت.

دکتر خدائیان به همه بازرسان سازمان بازرسی مأموریت داد که این موضوع را با جدیت در دستور کار قرار داده و دستگاه‌هایی که در موعد مقرر (18 اسفند) به وظیفه خود در این زمینه عمل نکنند را به دولت و مراجع ذیصلاح معرفی نمایند.

پیگیری مشکلات معادن خواف از سوی سازمان بازرسی کل کشور

وی در پاسخ به سؤالی در مورد معدن ققنوس خواف و بیکاری کارگران این معدن، تصریح کرد: معدن سنگ‌آهن خواف یک معدن بزرگ و دولتی است و در اطراف آن، معادن زیادی فعال هستند که یکی از این معادن، معدن ققنوس است.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: در جریان سفر ریاست قوه قضاییه به خراسان رضوی، بنده شخصاً از نزدیک معادن خواف را مورد بازدید قرار داده ام. متأسفانه برخی از معادن تخلفات بسیاری داشته و ضمن بهره‌برداری، کوهی از خاک را ایجاد کرده و به منطقه و محیط‌زیست آسیب زده‌اند.

دکتر خدائیان افزود: معدن مورد اشاره حدود 15 سال مجوز داشته و مدت مجوز تمام شده و شورای معادن استان بررسی کرده و به این نتیجه رسیده که مجوز را تمدید نکند و تصمیم بر این دارند که برای واگذاری معدن از طریق مزایده اقدام شود.

وی افزود: در این زمینه شکایتی به دیوان عدالت اداری ارائه‌شده که دیوان دستور توقف و همچنین ادامه فعالیت معدن را صادر کرده است ولی وقتی مهلت بهره‌برداری معدن به اتمام می‌رسد برای واگذاری می‌توانند آن را به مزایده بگذارند و بهره‌بردار فعلی نیز در مزایده شرکت کند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: بهره‌بردار معدن چندین معدن در همان منطقه دارد و حتی شرکت معدنی دولتی حاضر است که کارگران را در معادن خود به کار گیرد.

سخنگوی قوه قضاییه تأکید کرد: همه مشکلات معادن خواف از سوی سازمان بازرسی در حال پیگیری است.

کاهش 50 هزار خودروی پارکینگ ها با تلاش سازمان بازرسی کل کشور

رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین در بخش دیگر از این گفت‌وگوی تلویزیونی درباره موضوع خودرو و اثربخشی اقدامات سازمان بازرسی در ورود به خودروهای کف پارکینگ‌های ایران خودرو و ساپیا، گفت: مردم حق دارند از وضعیت خودرو ناراضی باشند؛ از طرفی باید مدت‌ها در نوبت تحویل خودرو باشند و از طرف دیگر می‌بینند ده‌ها هزار خودرو کف پارکینگ‌ها رسوب کرده است.

وی خاطرنشان کرد: از طرف دیگر مشاهده می شود بلافاصله بعد از افزایش قیمت خودرو، خودروسازان اقدام به تحویل خودرو می‌کنند و پارکینگ‌ها خلوت می‌شوند، این موضوع نشان می‌دهد که یک سیاستی پشت این قضیه است.

دکتر خدائیان با اذعان بر اینکه یکی از دلایل رسوب خودرو در پارکینگ‌ها از سوی خودروسازان کمبود قطعه است، افزود: در دیداری که با مدیران شرکت‌های خودروساز داخلی داشتم تأکید کرده‌ام که کشور هم‌اکنون در یک جنگ اقتصادی به سر می‌برد. بنابراین مدیران باید، مدیران شرایط جنگی باشند و در این وضعیت بتوانند با توجه به تحریم‌ها، قطعات مورد نیاز را تأمین کنند.

سخنگوی قوه قضائیه افزود: به نظر می‌رسد کوتاهی‌هایی صورت گرفته باشد. لذا سازمان بازرسی کل کشور به جد به این موضوع ورود کرده و خوشبختانه دولت هم کمک کرده و مدیران هر دو شرکت خودروساز تغییر پیدا کردند.

وی تصریح کرد: طبق اطلاعاتی که چند روز گذشته دریافت داشته‌ام از 170 هزار خودروی کف پارکینگ‌های دو شرکت خودروساز داخلی، حدود 50 هزار خودرو کاهش پیدا کرده است و شرکت‌ها برنامه‌ای ارائه کرده‌اند تا ظرف مدت مشخص سایر خودروها را به مردم تحویل دهند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به گله‌مندی مقام معظم رهبری از عملکرد خودروسازها و همچنین افزایش قیمت لوازم‌خانگی داخلی گفت: فرمایشات مقام معظم رهبری حجت را بر همه مسئولان تمام کرد و همه باید پیگیری کنیم تا چنین دغدغه‌ای برای مقام معظم رهبری ایجاد نشود.

وی بر وظیفه نظارتی وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حمایت از مصرف‌کننده و سازمان استاندارد کشور در خصوص کیفیت قطعات خودرو تأکید کرد.

علت باز نشدن کیسه هوای خودروها در تصادف بهبهان کارشناسی می شود

دکتر خدائیان در پاسخ به سؤال مجری در خصوص حادثه تصادف زنجیره‌ای بهبهان به اهواز گفت: سازمان بازرسی کل کشور به موضوع تصادف بهبهان ورود کرده و بازرسان در محل حادثه حضور پیدا کردند. متأسفانه برخی از خودروهای این حادثه کیسه هوا نداشته‌اند. تصادف برخی دیگر از خودروهای این حادثه به‌نوعی بود که کیسه هوا باز نمی‌شد. مواردی هم بود که باید کیسه هوا باز می‌شد ولی این‌طور نشد.

سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: قرار شده است علت باز نشدن کیسه هوای این خودروها کارشناسی شود و سازمان بازرسی منتظر نتیجه این کارشناسی است. طبیعتاً چنانچه تقصیری متوجه شرکت‌های خودروساز باشد، باید پاسخگو باشند.

محکومیت یک مقام عالی رتبه وقت وزارت اقتصاد در خصوص بورس

رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین درباره اقدامات این سازمان در حوزه بورس گفت: بازار سرمایه به اعتقاد همه صاحب‌نظران اقتصادی مطمئن‌ترین بازار سرمایه‌گذاری است. چراکه ازیک‌طرف سرمایه‌های خرد مردم را جمع‌آوری کرده و از طرف دیگر این سرمایه در اختیار تولید قرار می‌گیرد و این باعث می‌شود چرخ اقتصاد به حرکت درآید.

وی ادامه داد: متأسفانه در کشور ما به‌جای اینکه بورس در بین مردم ایجاد اعتماد کند، موجب بدبینی شده است.

دکتر خدائیان افزود: روند نوسانات دو، سه سال اخیر بورس نشان می‌دهد این بازار به‌خوبی مدیریت نشده است. طبق آمار از دی‌ماه 97 الی دی‌ماه 98 ، بورس یک رشد 127 درصدی را تجربه کرده است. از دی‌ماه 98 الی 19 مرداد 99 رشد 478 درصدی داشتیم که بعید است در جهان چنین رشدی داشته باشیم. بعد از 19 مرداد 99 با افت شاخص کل بورس مواجه بودیم و بیش از 45 درصد افت کرد.

وی ادامه داد: زمانی که شاهد رشد حدود 500 درصدی در بورس بودیم بسیاری از صاحب‌نظران و کارشناسان و نمایندگان مجلس درباره این رشد غیرطبیعی به دولت هشدار دادند. متأسفانه برخی مسئولین دولتی و وزارت اقتصاد و سازمان بورس بدون توجه به هشدارها، مرتب مردم را به سرمایه‌گذاری در بورس تشویق می‌کردند که در نهایت این روند باعث خسارت زیاد مردم و به‌ویژه موجب خدشه اعتماد مردم به این بازار شد.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: همکاران سازمان بازرسی در همان زمان به موضوع بورس ورود کرده و هشدارهای لازم را به دولت، وزیر اقتصاد وقت و سازمان بورس دادند که متأسفانه توجه نشد.

وی با اشاره به دستور رئیس قوه قضاییه به سازمان بازرسی کل کشور و دادستانی کل کشور برای ورود به موضوع بورس تصریح کرد: بورس یک کار تخصصی است و نیاز به دقت نظر بالایی دارد. سازمان بازرسی کل کشور 23 آسیب مختلف در بورس را شناسایی و به وزیر اقتصاد منعکس کرده و پیشنهاداتی ارائه کرده‌اند که دارای ضمانت اجرای کیفری است.

دکتر خدائیان گفت: در خصوص هشدارهایی که سازمان بازرسی کل کشور در گذشته به مسئولین وقت داده بود، یکی از مسئولین عالی‌رتبه وزارت اقتصاد به خاطر عدم توجه به این هشدارهای سازمان بازرسی و خسارت به مردم به حبس و انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم شده که این حکم بدوی است.

رئیس سازمان بازرسی خاطرنشان کرد: علاوه بر هشدارهای جدید، مواردی را به رئیس جمهور و وزیر منعکس کرده‌ایم.

تشکیل پرونده کیفری برای اعضای هیات مدیره سابق بورس

وی افزود: همچنین پرونده تخلفاتی اعضای هیات مدیره سابق بورس به شورای عالی بورس جهت بررسی ارسال‌ شده است. همچنین این افراد به سازمان دعوت شده و از آن‌ها اخذ توضیح شده است و پرونده کیفری آن‌ها در حال تکمیل است تا برای مرجع قضایی ارسال شود.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: در موضوع بورس، ورود و خروج حدود 100 شخص حقوقی که غالباً شرکت‌های دولتی یا بانک‌ها هستند، جای سؤال دارد. یکی از شرکت‌ها حدود 25 هزار میلیارد تومان وارد بورس کرده بود و به‌یک‌باره خارج شده است.

سخنگوی قوه قضائیه افزود: همچنین در موضوع بورس افراد حقیقی داریم که مبلغ سرمایه‌گذاری آن‌ها و خروجشان جای بحث دارد که آیا این پول‌ها مشمول پول‌شویی و سایر موارد است یا خیر که نیازمند بررسی بیشتر دارد که گزارش در حال ارسال به رئیس قوه قضاییه است.

وی تصریح کرد: طبیعتاً ورود سازمان بازرسی به حوزه بورس به اتمام نرسیده است و این موضوع نیازمند همکاری همه‌جانبه برخی ضابطین شامل بازرسی‌های پنهان و بازرسی‌های آشکار با سازمان بازرسی است تا ریشه مشکلات بورس مشخص شود.

دکتر خدائیان با اشاره به برخی رانت‌های اطلاعاتی افراد در خصوص بورس گفت: یکی از موضوعات مورد توجه در بورس، سوءاستفاده از اطلاعات نهانی است. یعنی اطلاعاتی به برخی اشخاص حقوقی و حقیقی داده شده است یا بحث تعارض منافع وجود دارد که نیازمند بررسی دقیق‌تر است.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور تأکید کرد که این سازمان بنا به دستور رئیس قوه قضاییه مرحله‌به‌مرحله نتایج به دست آمده را برای ایشان ارسال می‌کند تا از ارشاداتشان بهره‌مند شود.

تاکید بر توجه به اهلیت در خصوصی سازی

وی در بخش دیگر از این برنامه در پاسخ به سؤالی درباره خصوصی‌سازی گفت: خصوصی‌سازی باید شفاف و در چارچوب قانون صورت بگیرد و به اهلیت افراد توجه شود. متأسفانه طی سال‌های اخیر ما با برخی خصوصی‌سازی‌هایی مواجه شده‌ایم که در حقیقت اختصاصی سازی بود. یعنی مالکیت شرکت در اختیار افرادی گذاشته شد که اهلیت نداشتند. مثلاً کارخانه‌ای در رشت به ثمن بخس به افرادی واگذار شد که خانه‌دار بوده‌اند و با فروش تجهیزات کارخانه و وام بانکی اقساط آن پرداخت شد و در نهایت به تعطیلی انجامید.

دکتر خدائیان با تأکید بر توجه به اهلیت افراد در واگذاری و خصوصی‌سازی افزود: سازمان بازرسی کل کشور بحث خصوصی‌سازی را رصد می‌کند و در خصوص واگذاری باشگاه استقلال و پرسپولیس که اخیراً مطرح‌شده است، نظارت را بیشتر و به سازمان خصوصی سازی کمک می‌کنیم تا با ابطال بعدی واگذاری‌های صورت گرفته مواجه نباشیم.

ارسال 92 هزار گزارش مردمی به سازمان بازرسی

سخنگوی قوه قضائیه در خصوص گزارشگران فساد هم گفت: بحث گزارش فساد که در قانون نیز آمده است، باید در چارچوب قانونی صورت بگیرد. در سازمان بازرسی کل کشور، سامانه گزارشگران فساد راه‌اندازی شده است. حدود 1500 نفر به این سامانه مراجعه کرده و حدود 700 نفر با اسم و مشخصات محفوظ، شناسه گرفته و با سازمان همکاری دارند. طی همین مدت حدود 92 هزار گزارش برای سازمان بازرسی کل کشور ارسال‌شده است که 49 هزار مربوط به گزارش موارد فساد است و حدود 42 هزار مربوط به شکایت از دستگاه‌ها است.

وی تأکید کرد: اگر افرادی که از فساد مطلع شدند در چارچوب قانونی این موارد را انعکاس کنند، هم پیگیری می‌شود و هم از حمایت دستگاه قضایی برخوردار می‌شوند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: سازمان بازرسی کل کشور همچنین با شماره تلفن 136 و سامانه رسیدگی به شکایات به آدرس «https://shekayat.bazresi.ir» گزارش‌های فساد و شکایات مردمی را دریافت می‌کند.

وی در پایان تأکید کرد: بحث مبارزه با فساد در قوه قضائیه مقطعی نیست و ادامه خواهد داشت. دستگاه‌های نظارتی هم باید به دستگاه قضایی کمک کنند تا این روند ادامه داشته باشد.

کلمات کلیدی
یاسر فاتحی فشتمی
تهیه کننده:

یاسر فاتحی فشتمی

تصاویر

 -  -  -